2015 TALLERS MUSICALS D'AVINYÓ / Tots els drets reservats / disseny web:

Com cada juliol, Avinyó acull el projecte pedagogicomusical de tres setmanes de durada en què s’ofereix cursos, concerts i jam sessions per a totes les edats i nivells. Des de classes per a embarassades, nadons, conjunts instrumentals i música i moviment per als músics més menuts de la zona, cursos de formació professional organitzats conjuntament amb Musicop SCCL i homologats per la Generalitat,fins a cursos de percussió corporal i de jazz i música moderna per a amateurs i joves promeses del panorama musical català i internacional.

 

Enguany, el programa dels Tallers ha presentat 12 cursos (entre ells 2 masterclasses) en els quals 23 professors han ensenyat, inspirat i proporcionat eines i idees per treballar durant tot l'any a un total de 243 alumnes inscrits. Els Tallers també han ofert 3 concerts i 4 jam sessions que han tingut una rebuda molt positiva per part del públic.

 

Voldríem entrar en més detall i explicar-vos com s´han desenvolupat aquestes tres setmanes. Començarem pels Cursos Familiars:

 

 

Marta Canellas lidera la coordinació pedagògica de les primeres dues setmanes, durant les quals s’ofereixen dues vessants musicals ben diferents: per una banda, dos cursos de pedagogia musical (Aradia Sánchez de la Blanca i Mireia Aguiar) homologats pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i organitzats conjuntament amb Musicop SCCL,  i per l'altra, Música abans de néixer i Taller de música per a nadons, infants i família (Anna Vega),  Curs de música i moviment (Marta Canellas, Aina Plans i Sílvia Consegal), Curs de conjunts instrumentals (Ferran Badal) i Curs de música per a adults (Marta Canellas i Santi Serratosa). El Taller d’escenografia conduït per Txema Rico i Quim Moya va propiciar que les mateixes famílies pintessin els decorats que van lluir per al concert. Aquests cursos familiars es van cloure en forma de concert multidisciplinari, el dissabte 23 de juliol al local Catalunya d'Avinyó.

 

 

Enguany, la trama del concert familiar portava per títol: “El secret”. Petits i grans ens van oferir un seguit de cançons especialment compostes i arranjades per a aquesta ocasió que tractaven sobre les diferents emocions. Durant una hora i mitja vàrem poder escoltar els més petits cantar, acompanyats per la música del conjunt instrumental, els cors i la percussió corporal del curs de música per a adults i els moviments dels més menuts de l'escenari, com també gaudir de les il·lustracions en directe d’Olga Molina. Els familiars dels artistes del dia van omplir les grades i tots els racons del local Catalunya per gaudir d'un concert en què quatre generacions compartien escenari. Com a novetat, el dissabte 16 es va oferir un Concert per a Nadons, en el qual nadons, infants, acompanyants i públic varen poder gaudir de 60 minuts de tendresa i estimulació musical amb la història anomenada: “El Bosc Màgic d'en Floc”.

Cursos Setmana de Jazz,
Percussió corporal i Jams
Cursos familiars i
Cursos de pedagogia
Concert familiar
Concert Final

La tercera setmana dels Tallers està destinada al Curs intensiu de jazz i música moderna, i Santi Careta ens va presentar un programa ben interessant, amb artistes com Toni Vaquer, Judit Neddermann i Joan Pons (el Petit de Cal Eril) encapçalant l'equip pedagògic d'enguany. En aquesta catorzena edició dels Tallers es va voler posar èmfasi en el tema de la creativitat i trobar “la teva pròpia veu”. Principalment, les activitats de la setmana van girar al voltant d’aquesta temàtica. Toni Vaquer obria cada matí les classes amb una hora de despertar musical, cada dia es tractava una subtemàtica: melodia, ritme, harmonia i textures; i també és treballaven d'una manera molt subtil valors i ètica (ex: comportament als assajos, concerts, jams, com treballar en grup i valorar tots els companys, controlar els egos, etc.); a continuació els alumnes participaven en classes grupals d'instrument, masterclasses, combos, big band i COBRA (Freejazz). Cada dia s’acabava amb una jam session en què alumnes, professors, convidats especials, antics alumnes dels Tallers (ara ja professionals del gènere) i espontanis oferien al públic assistent unes sessions de música variades i magnífiques a la fresca de l'era de Cal Verdaguer.

 

 

Per cloure aquesta última setmana, el dissabte 29 de juliol es va celebrar el concert final a darrere l'església d'Avinyó. Els alumnes dels cursos de jazz i de percussió corporal van oferir al públic un resum del treball de la setmana, amb temes de big band dirigida per Toni Vaquer,  FREE jazz (COBRA) dirigits per ChristophMallinger, dues peces de percussió corporal a càrrec de Santi Serratosa i alguns temes treballats amb els combos durant la setmana. Els altres professors del Curs intensiu de jazz i música moderna han estat: Jon Cottle (violoncel), Andreas Tentschert (piano), Alfred Artigas (guitarra), Vic Moliner i Martin Heinzle (contrabaix i baix elèctric), Joan Terol (bateria), Marcel·lí Bayer, Vernau Mier  (saxo alt, clarinet i flauta), Christian Ugurel i Lucas Martínez (saxo tenor), Voro García (trompeta) i Vicent Pérez  (trombó).

Després de llegir les avaluacions que els alumnes ens fan arribar en acabar els Tallers, podem dir que els cursos d'enguany han deixat el llistó ben alt. I és que durant aquestes sessions tan intenses s'aprèn a un ritme molt ràpid, inclús podríem dir frenètic, i alguns coneixements necessiten uns mesos per integrar-se i donar fruits; és per això que creiem que el treball realitzat durant els Tallers serveix com a catalitzador i convida els alumnes a reflexionar i continuar investigant durant tot l'any.

Algunes de les cites que els alumnes ens han fet arribar:

 

- "He après sobretot a mirar la música o potser a expressar-la

des d'un punt de vista més personal."

 

- " He d'entendre la música que canto-toco i saber quin és el sentiment que

vull fer arribar a la gent."

 

- "Aquest curs m'ha fet passar la por d’improvisar."

 

- "He après més harmonia aquesta setmana que en tot l’any!"

Galeria de Fotos
Propera
Edició: