MEMÒRIA 2018

El passat juliol de 2018, Avinyó va tornar a viure la màgia dels Tallers Musicals, un micro-festival de creativitat, educació i aproximació a la música per a tots nivells, edats i preferències.

7 Cursos/Tallers – 3 Entrevistes musicals- 1 Masterclass – 3 Concerts – 4 Jam session

27 professors – 150 inscripcions – 31 organitzadors i voluntaris

72 hores de classe – 17 hores de música en directe (+ afterjams)

TALLERS EXPLORA

Dedicats als més petits de casa i a la música en família.

Enguany es varen dur a terme 2 Tallers: Música compartida  i Creasons Musicals.

Anna Vega va ser la professora del Taller de Música Compartida en què diverses famílies de la zona varen aprendre cançons, danses i recursos per compartir moments musicals amb els més petits de la casa durant tot l’any.

Creasons Musicals ha estat la nova aposta per l’oferta de Tallers Explora en què s’han fusionat els cursos de Música i moviment, Percussió corporal i Conjunt instrumental per tal d’oferir un curs més complet de 5 tardes multidisciplinars destinades a la creació artística col.lectiva inspirada en els diferents elements de la natura. Enguany s’ha afegit la disciplina d’expressió artística per tal de tancar el cercle de creació d’aquest projecte. Marta Canellas ha estat la

coordinadora d’aquesta setmana amb l’ajut de les pedagogues:
Aina Plans, activitats de Música i moviment
Maria Lamata, activitats de Conjunts instrumentals
Núria Palau, activitats d’Expressió artística
Neus Plana, activitats de Percussió corporal

Creasons va finalitzar amb una mostra que integrava: dansa, música, percussió corporal i expressió plàstica. Cal remarcar que totes les idees van sorgir dels alumnes del Taller. Les professores varen seleccionar, ordenar i unir les diferents creacions dels alumnes per tal d’ explicar una petita història sobre els quatre elements: l’aire, l’aigua, la terra i l’aire.

TALLERS PARTICIPA

L’apartat de Tallers Participa vol apropar la música a joves i adults sense estudis musicals però amb ganes de provar aquesta disciplina. Enguany els cursos proposats varen ser: Taller de veu per a joves i adults, Cursos de percussió corporal, i Taller de rima, gènere i hip-hop.

Carolina Alabau va ser la professora del Taller de veu d’aquest juliol en què quasi una trentena de joves i adults varen aprendre tècniques vocals bàsiques, respiració i escalfaments com també preparar unes cançons per a la mostra conjunta amb els alumnes de percussió corporal. Aquests últims, dirigits per Santi Serratosa, varen preparar un petit repertori durant 3 sessions intensives de nivell I (Iniciació) i 3 sessions intensives de nivell II (Avançat). Ambdós cursos varen cloure amb una mostra de 40 minuts el dissabte 21 de juliol al Local Catalunya.

Dins dels Cursos Participa volem ressaltar la col·laboració amb la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Avinyó, amb la qual podem tirar endavant cursos d’aproximació a la música i, al mateix temps, crear consciència i obrir debat amb els joves d’Avinyó. Enguany la temàtica ha estat la rima, el gènere i el hip-hop. La professora Bittah i el professor Patxi Vazili varen treballar amb una desena de joves de la zona. Durant tres tardes varen discutir temes actuals sobre desigualtat de gènere, varen treure conclusions, redactar rimes, varen aprendre petites nociones de com rapejar i finalment van enregistrar les rimes sobre una base de hip-hop, aquesta és la peça que podeu escoltar de fons en el video-resum dels Cursos Participa.

TALLERS CREA

La segona setmana de Tallers està reservada als cursos de nivell més avançat en què alumnes amb un mínim de 4 anys d’estudi de l’instrument gaudeixen aprenent durant 5 intensos dies de classes col·lectives, individuals, combos, big band, entrevistes musicals, participació a 4 jam sessions i concert final.

L’equip de professors estava format per: Judit Neddermann (veu), Christoph Mallinger (violí), Quico Pugès (violoncel), Toni Vaquer (piano i direcció big band), Andreas Tentschert (piano), Santi Careta (guitarra), Vic Moliner i Martin Heinzle (contrabaix i baix elèctric), Julián Sánchez (trompeta), David Parras (trombó, tuba i bombardí), Marcel.lí Bayer (saxo alt, clarinet i flauta), Christian Kronreif i Christian Ugurel (saxo tenor) i Joan Terol (bateria).

Enguany els artistes convidats de la setmana varen ser: el trompetista Julián Sánchez, la MC Bittah, la cantautora Judit Neddermann, la pianista Elisabet Raspall, el saxofonista americà Chris Cheek i la cantant, guitarrista i cantautora osonenca Núria

Graham els quals a part d’obrir respectivament una de quatre jams també varen protagonitzar entrevistes musicals, masterclass i un col.loqui sobre ‘Dones i Música’.

Els XVI Tallers Musicals d’Avinyó van cloure amb el Concert Final davant la casa modernista de ca l’Abadal. Pujaren a l’escenari una vuitantena de músics per interpretar un generós i exquisit repertori durant dues hores i mitja. Unes 400 persones de públic van gaudir de creacions inèdites treballades durant la setmana, interpretades per tots els alumnes i professors amb la Big Band dirigida per Toni Vaquer i Julián Sánchez.